Monday, October 16, 2006

Det är skillnad mellan etik och disciplin

Såg ett tv-program igår om ett skolbibliotek som förbjudit människor (läs: elever) med sk ”häng” på byxorna att komma in. Av någon outgrundlig anledning var dessa elever så störande i sitt behov att visa mer av kalsongerna än vad brukligt är offentligt att det berövade läsupplevelsen och hindrade andra med mer konservativ klädestetik från att ta del av bibliotekets utbud att man såg ingen annan utväg än att deklarera dessa elever persona non grata.

Det slutar aldrig att förvåna mig – alla dessa vuxna som verkligen tror att sådant maktövergrepp verkligen leder till något konstruktivt. Av alla saker som barn och ungdomar kan ta sig för måste väl det faktum att de har ”häng” på byxorna (och då visar en del av kalsongerna) vara det minst viktiga att uppmärksamma!

Om någon hade satt upp en skylt där det stod att man inte ska prata högljutt eller störa sina läsande kamrater så tror jag att de flesta barn och ungdomar skulle ha tyckt att det var helt okey – även de med hängbrallor – men när vuxenvärlden istället fokuserar på vissa gruppers klädstil, val av musik osv då blir det bara löjligt. Speciellt som, och det kan jag sätta pengar på, det troligen i samma skola finns mobbade elever, elever med stökiga hemförhållanden och elev som ingen ser fast de mår dåligt som inte får ett dugg hjälp av dessa sk vuxna som är de första att sätta in liknande pseudoregler.
Har ni aldrig varit unga? Skäms på er!

No comments: