Saturday, October 07, 2006

När råttorna lämnar skeppet får kvinnorna ta över

(s) har utsett sin skuggregering läser jag på text-tv. Berit Adnor blir nästa ordförande i KU bl a. Men varken Leif Pagrotsky eller Ibrahim Baylan fick förtroendet att fortsätta på sina poster (kulturminister och skolminister). Jag kan inte säga att jag kommer att sakna GP-lookaliken Baylan men Patgrotsky har ju faktiskt visat att han vågar säga ifrån ibland.

Men det mest intressanta är att nu när s har möjligheten att visa att de vill förnya i ett parti som många väljare anser har blivit nyliberalt, patronaktigt och stelbent så tar dem den inte. I ett parti som kallar sig feministiskt, som (kanske äntligen) kan få en kvinnlig partiledare har man ändå valt att sätta männen på de tyngsta uppdragen.

Urban Ahlin – utrikesfrågor, Thomas Bodström – justitieutskottet, Pär Nuder – finansutskottet, Tomas Östros – näringsutskottet. Det enda undantaget är att Ulrica Messing tar över försvarsfrågorna. Låt oss hoppas att (s) inte blir ännu mer stelbent efter sin valförlust och väljer att ta ett steg bakåt istället för framåt i dess försök att få väljare.

Å andra sidan brukar inte kvinnorna få komma in förrän skeppet har sjunkigt vilket är väl det som talar för att Messing är på väg mot partiledaruppdraget.

Vill också hålla med Stefan då han skriver att det säger mycket att det stabilaste kortet i allinsens regering är Bildt! Folkpartiet får ensamt ansvar för skolfrågorna, Göran Hägglund blir socialminister och Nyamko Sabuni integrationsminister. Ja, jösses, det här kan bli hur galet som helst!

Kulturministern Cecilia Stegö Chiló har dessutom erkänt att hon betalat barnflickor svart under 90-talet och säger till DN att ”vill ni avsätta mig på de grunderna får ni göra det”.
Hmmm, ja gärna - men framförallt vill jag se en polisanmälan för att betala folk svart är olagligt. Hur var det igen med rättsuppfattningen bland överklassen?

No comments: